23948sdkhjf

Nye regler: Det skal være nemmere at bygge store butikker i København

Politikerne i København vil lempe reglerne, så der kan komme flere af de helt store butikker rundt om i byen

Er du typen, der bruger lørdagen på at slentre fra den ene lille tøjbutik til den anden? Eller er du typen, der kan lide at gøre alle dine indkøb ét sted og få det overstået?

Hvis du er til sidstnævnte, så vil du i fremtiden få flere steder at vælge imellem, når du handler i København.

Et flertal i Borgerrepræsentationen i København har lempet de ellers skrappe regler for, hvor mange af de helt store butikker, der må være i København.

På den måde kan der oftere blive bygget meget store butikker, uden at der skal tages politisk stilling til det forinden. Det skriver DR P4 København.

Det var dog ikke uden kamp, at forslaget blev stemt igennem.

Tre partier, SF, Enhedslisten og Alternativet, stemte imod forslaget. Og samtidig har tre lokaludvalg afgivet høringssvar med store betænkeligheder.

Bent Lohmann, der er formand i Indre By Lokaludvalg, frygter, at folk vælger de små butikker fra til fordel for de store kædebutikker.

- Det presser de små handlende ud. Vareudbuddet bliver snævrere og mere ensidigt, siger han til DR P4 København.

Hvis man giver de store kædebutikker, eksempelvis H&M eller Zara, mulighed for at bygge endnu større end i dag, så vil det gå ud over de små tøjbutikker i København, mener Bent Lohmann.

- Så står der lige pludselig én eller anden tøjkædeforretning, og så kan det være lige meget, om du er i London, Stockholm, Oslo eller København, siger han til DR P4 København.

Også SF's gruppeformand, Klaus Mygind, er imod forslaget:

- Hvis der skal være særligt store butikker, så vil vi gerne have en politisk behandling af det først, siger han til DR P4 København.

Men det giver god mening at give lov til at bygge større, mener Socialdemokratiet i København.

De store butikker er nemlig nødvendige, hvis man skal konkurrere med danskernes stigende e-handel:

- Vi handler mere på nettet, og derfor etablerer de store udvalgsvarebutikker (butikker, der ikke handler med fødevarer, red.) færre butikker, men de butikker, de etablerer, bliver større, siger Lars Weiss, Socialdemokratiets gruppeformand, til DR P4 København.

Og det krav bliver man nødt til at matche, mener han.

- Det er nødvendigt, at vi får en butiksstruktur, der lever op til de krav, som både københavnerne og detailhandlen har i dag, siger han til DR P4 København.

Han understreger samtidig, at man kun lemper på reglerne i visse områder af byen.

Spørger man Retail Institute, der rådgiver detailbranchen om tendenser og forbrugsmønstre, så er der ingen grund til at frygte, at de store butikker vil udkonkurrere de små, lokale butikker.

I forhold til butikkernes størrelse i fremtiden ser direktør Dorte Wimmer to modstridende tendenser, der vil gå hånd i hånd:

- Den gode specialhandel har det faktisk rigtig godt. Den lokale butik, der er forankret i lokalmiljøet, har det godt, siger hun til DR P4 København og nævner bageren, slagteren, ostehandleren og de små tøjbutikker som eksempler.

Men samtidig er der fremgang i det segment, der foretrækker at handle ét sted og få det hele overstået hurtigt:

- Vi ser en stigning i det, vi kan kalde "one stop-shopping", som er, at vi i en travl hverdag gerne vil handle ét sted, hvor vi faktisk kan få det hele, siger hun til DR P4 København.

Til gengæld får de mellemstore butikker det sværere fremover på grund af konkurrencen fra nethandlen.

- Risikoen er så, at man sætter sig mellem to stole, siger hun til DR P4 København.

Her er sportsbutikkerne et eksempel på et område, hvor de mellemstore butikker er udfordret.

Danskerne handler gerne i de helt store sportsbutikker, der har fokus på en lav pris, mens vi også gerne frekventerer de små nichebutikker, der kan yde rådgivning inden for eksempelvis golfudstyr eller løb.

Men, siger Dorte Wimmer:

- De butikker, der er i midten, de har det faktisk rigtigt svært, siger hun til DR P4 København.

Det er regeringens planlov, der har givet kommunerne frihed til at slække lidt på de krav, der er til butikkernes størrelse, samt til hvor mange store butikker, byen må have.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093